Skeid

Kai Sjøberg

Kai Sjøberg

En Skeid-klassiker til glede for nye lesere. Først publisert av Bjørn Henning Halvorsen i 2007. 

Kai Sjøberg utligner mot Fredrikstad i cupfinalen i 1963.

Kai Sjøberg var centimetere fra å få Eidsvold Turn opp i eliteserien. Før han flyttet tilbake til Gullverket fikk han oppleve store triumfer med Skeid og landslaget.

Han fikk bare fire A-landskamper, Kai Sjøberg. Likevel rangeres han blant de beste spillerne med oppvekst på Romerike. Det skyldes først og fremst hans ferdigheter i luftrommet. Med sin fenomenale spenst og sine 195 centimeter på strømpelesten var det nesten umulig å vinne en hodeduell mot ham.

Kai Sjøberg, født 29. april 1936, vokste opp i Gullverket. 14 år gammel begynte han å arbeide ved Vorma teglverk. Som 15-åring flyttet han med familien til Oslo. Her begynte han med friidrett i Torodd.

400 meter hekk var hans klart beste distanse, og han ble norgesmester til sammen sju ganger, som junior og senior. Personlig rekord var 52,6. Kai fikk hele 14 seniorlandskamper i friidrett, samt tre som junior

Etter å ha scoret fem mål i en 5. divisjonskamp for Hugin, ble Kai hentet til Skeid. Her debuterte han i Hovedserien 1960/61 den 19. mai 1961 i byderby mot Lyn, med Skeids begge scoringer i kampen som endte 2-2 og dermed en «flying start».

En måned senere var han med og degraderte LSK fra Hovedserien, med en scoring da Skeid vant 3-0 på Åråsen.

Kai scoret 81 mål i løpet av 155 seriekamper for Torshov-klubben. Han scoret også mange mål i cupen. Blant annet. hele seks mål da Skeid slo Raumnes & Årnes 15-0 i 1. runde 3. juni 1963. I den sesongen scoret han i alt 17 mål i NM! I 1963 og 1965 var han med og vant cupfinalen, mens det ble seriegull i 1966.

En som ga Kai den beste attest var klubbkamerat Pål Sæthrang:

- Kai stussa og jeg løp. Det var lett å spille med ham! 27. mai 1965 scoret Kai i sin debutkamp på A-landslaget mot Luxembourg i Trondheim. I juni samme år var han med og slo Jugoslavia 3-0 på Ullevaal, faktisk en liten bragd i vår nasjonale fotballhistorie.

En annen milepæl i karrieren var Europacup-kampene mot Real Zaragoza i 1966. Kai scoret to mål da Skeid slo spanjolene 3-2 i Oslo. I september 1969 scoret han 2 av Skeids mål da Skeid slo ut 1860 München i 1. runde i daværende Messeby-cup (avløst i 1971 av UEFA-cup) med 4-3 sammenlagt etter to kamper.

Foran 1972-sesongen kom Kai Sjøberg tilbake til sine hjemtrakter og bosatte seg i barndomshjemmet i Gullverket. Den 36 år gamle telemontøren var med og sikret Eidsvold Turn opprykk til nivå to. I to år hadde Eidsvold Turn Romerikes beste A-lag, i stor grad takket være Kai Sjøbergs kvaliteter og prestasjoner. Høsten 1973 var plassen riktignok truet, men fem mål (!) av Kai Sjøberg i Porsgrunn i nest siste omgang mot Pors berget ny kontrakt.

I 1974 luktet Turn på opprykk til eliteserien, men Fredrikstad vant den avgjørende kampen på Myhrer.

I et intervju Sjur Averholm i Arbeiderbladet gjorde med ham i 1974, uttalte Kai at han gjerne skulle ha satset på fotball i langt yngre alder. At han kom med som 24-åring hadde hele tiden vært en stor ulempe, mente han. Han roste Skeid-trener Brede Borgen og trodde at Erling Hokstad hadde lært mye av ham, for eksempel å prioritere lystbetonte øvelser med ball.

- Jeg står jo bare der. Ofte i veien. Men kommer det en ball innom meg, ja så strekker jeg fram en fot, et bein, eller setter hue tel. Jeg har vært heldig som har kommet til klubber med systemer som jeg har kunnet gjøre nytte for meg i. Jeg er jo teknisk svak, uttalte han.

Kai avsluttet sin karriere i Eidsvold IF, som han var med og spilte opp i 4. divisjon i 1976. Han spilte for EIF så sent som i 1980, i et lite planlagt come back. Mange mener at Kai burde hatt Egebergs ærespris, siden han deltok på landslaget i to populære idretter, fotball og friidrett.

Kai Sjøberg døde i september 1994.

 

 

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift