Skeid

Tor Egil «Toro» Johansen

Tor Egil «Toro» Johansen

«Det kommer en gutt som er utrolig god til å drible». Ryktet om «Toro» fra Tøyen hadde løpt foran ham da han tidlig i tenårene kom til Nordre Åsen. Det viste seg snart at ryktet ikke var overdrevet. 

Tekst: Eirik Lindahl

«Høyre-venstre-finta» skulle bli varemerket hans i alle årene som aktiv. Toro var junior da han kom inn som reserve på Skeids A-lag mot Lyn i 1969. Det kunne gått bedre. Han fikk to poeng på VG-børsen. «Ett poeng for å ha kommet meg inn på banen, og ett poeng for å ha kommet meg av igjen», kommenterte han med et smil mange år seinere.

Det varte ikke lenge før han rykket oppover på VG-børsen. Den unge Skeid-gutten gikk aldri av banen uten å ha lagt igjen litervis med svette. Like mye som «Toro-finta», var det arbeidsmoralen som gjorde ham til sentral på midtbanen i Skeid og på landslaget.

Flest landskamper i Skeid

Toros første landskamper i 1971 var ingen store suksesser for Norge. 1-7 for Vest-Tyskland er noe av det svakeste landslaget har prestert gjennom tidene. Resultatet var i hvert fall ikke Toros skyld, mener fotballegenden Tom Lund, som debuterte på landslaget samtidig med Toro: – Det var alltid tungt for motstanderne å møte Toro.

Han hadde en voldsom løpsstyrke, samtidig som han var teknisk god. Midtbanesliteren ga seg på landslaget i 1980. På veien hadde han scoret sju mål, to av dem til og med i samme kamp mot Island. Toro stoppet til slutt på 52 landskamper.

I gode og ikke fullt så gode dager

I Skeid var Toro med på både oppturer og nedturer. Høydepunktet ble cupfinalen i 1974. Før kampen humpet han rundt på krykker, men en cupfinale ville ikke Skeid-kapteinen unnvære:

– Toro spilt ofte med smerter, også i denne kampen. Han ofret seg alltid, selv om smertene lå tykt utenpå ham. Han tynte det beste ut av seg selv, og fikk oss andre til å gjøre det samme, sier Skeid-spissen Bjørn Skjønsberg.

Cupfinalen ble en triumf for Skeids lagkaptein. Toros grimete smil da han mottar kongepokalen lever evig. Det ble ikke den eneste kongepokalen han fikk del i. LSK fristet, og i Toros to sesonger der var han med på en ny cuptriumf i 1977: – Vi hadde Hooley som trener, og han satte samspill i høysetet. Toro var en ypperlig lagspiller, så de gikk godt sammen. For meg ble han også en god kamerat, så jeg ser med glede tilbake på tida sammen med ham, sier LSKs store spiller Tom Lund.

Evighetsmaskin

I 1978 var Toro tilbake på Nordre Åsen igjen, til stor glede for fansen som regnet ham som sin egen. Det varte til 1980, da Skeid fikk store økonomiske problemer, samtidig som A-laget rykket ned i 2.divisjon.

Da flere markante spillere forlot klubben, gikk Toro til Manglerud/Stars 4. divisjonslag som spillende trener. Meningen var nok å trappe ned, men det var vanskelig å gi seg for den råsterke gutten fra Jens Bjelkes gate. Det tok åtte sesonger før Toro endelig la fotballstøvlene på hylla.

«Toro»-fakta:

  • Født 8.august 1950 i Oslo
  • Vokste opp på Tøyen, og spilte fotball i Star
  • 327 A-kamper for Skeid, cupmester i 1974
  • Spilte for LSK i 1977 og 1978, cupmester i 1977
  • Spilte igjen for Skeid fra 1978 til og med 1980
  • Spillende trener i Manglerud/Star 1981 – 88
  • Hjalp til som trener i Skeid i 1987 ved siden av
  • 52 landskamper, kaptein i 17 av dem. Sju landslagsmål


Teksten er hentet fra Skeids jubileumsbok «SA-SA-SA – Skeid gjennom 100 år». Redaktør for boka er Eirik Lindahl, utgitt på Pegasus forlag i 2015. Se mer om boka på forlagets nettsider. 

 

 

 

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift