110 år med Skeid
Et innholdsrikt tiår
Godt nytt år og gratulerer med 110 år!
I anledning klubbens 110 år ønsker jeg på vegne av alle oss i styret våre medlemmer et riktig godt jubileumsår, og ikke minst en gratulasjon for klubbens første 110 år! Vi har en innholdsrik fortid, og ikke minst muligheter til å skrive mye ny god Skeidhistorie i årene som kommer. Skeid Media har laget en flott artikkel her som oppsummerer noe av det som har skjedd siden sist jubileum, selvfølgelig ikke altomfattende, da hadde det blitt en bok, men nok til å gi et bilde av noen vesentlige begivenheter. Vi tar gjerne imot innsendte bidrag om det er andre historier eller hendelser som medlemmene synes fortjener å løftes fram i et jubileumsår. Det blir også rikelig med anledning til å mimre på Skeid Aktivs samlinger gjennom året.
Med hilsen
JoA, styreleder
Den spede begynnelsen
Klubbens historie går riktignok lenger tilbake i tid enn 1915, selv om stiftelsesdatoen er 01.01 dette året. Skeid er resultatet av en sammenslåing mellom Frem 1914 og Kristiania BK, hvor røttene til Kristiania BK er fra 1902. Det vi i dag kjenner som Skeid ble til først i 1925, etter en sammenslåing mellom de to nevnte klubbene. Det var et nyttig «giftemål», KB hadde 200 medlemmer og en velordnet administrasjon, mens Frem 1914 hadde et lovende juniorlag og et godt guttelag på gang.
Navnet Skeid var ett av mange forslag på den nye klubben, og knyttes til Vikingtiden slik mange klubbnavn på denne tiden gjorde. Dette var tross alt ikke lenge etter unionsoppløsningen, så det var nok viktig å knytte seg til en norsk storhetstid. I jubileumsboken i anledning 25-årsjubileumet fortelle redaktør Erik Gustavsen at ordet Skeid trolig er 2000 år gammelt, og et uttrykk for løp, renn, sprang eller fart.
«Det var kort, greit, særmerket, klart og ekte i norsk form og klang» skrev Gustavsen.
En innholdsrik historie
For den som ønsker et dypdykk i klubbens første 100 år anbefales jubileumsboken «Sa Sa Sa Gjennom 100 år», som kom ut for snart ti år siden. Her omtales klubbens mange idretter, oppturer og nedturer gjennom 100 år, som selvfølgelig er rik på klubben og byens historie gjennom et århundre i enorm utvikling. I denne saken ser vi litt på de foregående ni årene, nå som vi har fylt 110 år.
En krevende periode
I boken avsluttes det med ståa i Skeid Fotball i 2015. Den gang var A-laget for herrer organisert som en egen juridisk enhet i et allianseidrettslag. Noe kortfattet oppsummert, det ble nesten konkurs i 2010, og tidligere spiller Even Berntsen kom inn som eier av et samarbeidende AS og fikk berget klubben. I etterkant av dette satt Skeid med en gjeld til Berntsen, som ble omgjort til halve beløpet, og skulle betales av framtidige spillersalg. Dermed fikk klubben satse videre uten å ha dette hengende over seg, og det ble heldigvis aldri gjennomslag for alternativet om å slå seg konkurs og starte opp på nytt i seriesystemet. En god oppryddingsjobb ble her gjort av fotballformann Erling-Geir Iversen, og fundamentet for spennende år som fulgte ble lagt.
2016-2019 – viktig profesjonalisering
Ved inngangen til 2016-sesongen ble juniortrener Ørjan Valla forfremmet til ny hovedtrener for A-laget. Allerede i mai ble oppdraget avsluttet, ikke helt uten kontroverser da Valla følte seg "dolket i ryggen" mens Skeid Fotballs styre mente man hadde en avtale om at Valla kun skulle ha jobben midlertidig mens man søkte ny permanent hovedtrener.
Som erstatter for Valla kom den rutinerte trenerprofilen Tom Nordlie, som fikk et lengre opphold i Skeid og ledet laget ut 2019-sesongen. Dette ble også innholdsrike år på Nordre Åsen, hvor A-laget tok store steg i å bli langt mer profesjonelle og nærme seg toppfotballen igjen. Det var tross alt ikke lenge siden klubbens økonomi var særs anstrengt, og det ble spill i 3. divisjon i 2013. Resultatene under Nordlie ble stadig bedre, og høydepunktet i denne perioden er nok uten tvil opprykket i 2018, som ble kronet med opprykksfest mot Bryne i oktober det året.
Påfølgende sesong ble ikke et like stort høydepunkt, og det ble rask retur til 2. divisjon med en sur femtendeplass i OBOS-ligaen. Året huskes kanskje mest for baneproblemene på Nordre Åsen, og at dette ble første sesong med flytting av kamper til andre steder. Men allikevel startet en forrykende utvikling av idrettsparken dette året, noe som kan leses mer om i en tidligere sak.
I denne perioden ble også nevnte Skeid Fotball som selvstendig enhet nedlagt, og A-laget ble igjen innlemmet i Skeid som én klubb. Årsaken til dette var økonomiske vansker i Skeid Fotball, og klubben risikerte både konkurs og eventuelt en degradering på grunn av «rød sone» i fotballens lisenssystem. Det var igjen heftig debatt om man skulle «slå seg konkurs» eller «slå seg sammen» i spesielt Skeid, men når alt kom til alt var det overveldende flertall for å slå sammen klubbene på et ekstraordinært årsmøte i september 2018. Kort tid etter rykket laget opp til OBOS-ligaen etter at Hødd falt av (og ble passert av KFUM i siste runde). Om Skeid Fotball hadde klart å bestå uten sammenslåing vet man aldri, men siden den gang har klubben rapportert i «grønn sone» hos forbundets lisensnemd, og det har på alle årsmøter siden blitt rapportert om kontroll på klubbens økonomi.
Kanskje vel så viktig som sportslig framgang i denne perioden var opprettelsen av «Dugnadsgjengen» denne høsten. Jan Tolderlund kom til daglig leder Daniel Holmeide Strand og ønsket å opprette en gruppe til å jobbe litt på anlegget. Han fikk umiddelbart ja, med beskjed om å kjøpe det utstyr de trengte og sette i gang. I etterkant har det blitt et særdeles godt samarbeid som har løftet idrettsparken vesentlig i årene som har gått.
- Det var rett og slett ikke et særlig innbydende idrettsanlegg å komme til den gangen, men hva de har fått til siden er helt enormt. At vi har den gruppa som snekrer, skrur, rydder og ordner hver eneste dag er ufattelig viktig for å klare det. Vi er unikt heldige som har de, sier Daniel om Dugnadsgjengen.
2020 - gjenoppbygging
I 2020 kom Gard Holme inn som ny hovedtrener, og snudde på kort tid den negative trenden fra fjoråret. Året ble i stor grad preget av pandemien, og noen få uker før seriestart ble Skeid i likhet med resten av landet stengt ned. Med permitterte ansatte og spillere ble det en lang vår i uvisshet, før man først fikk starte opp med aldersbestemte treninger og deretter kunne toppfotballen starte opp. Seniorfotball for bredden fikk aldri starte opp dette året. I en komprimert sesong, med en sluttsillsvariant, endte vi på andreplass bak et suverent Fredrikstad FK.
Noen av høydepunktene dette året var en sterk borteseier mot Hødd hvor Øystein Vestvatns langskudd ble avgjørende, samt en «taktisk utklassing» av Kvik Halden hvor laget lempet langt over Haldens midtbane direkte i bakrom på Vital Kaba og Johnny Buduson. I kvaliken ble det dessverre stopp mot Asker, noe som også ble hjemvendte sønn Daniel Braatens siste opptreden i fotballen. Allikevel var det mange spillere som tok store steg under Holme dette året, som skulle bli viktige i årene som kom. Fra fjoråret hadde mange av de foretrukne spillerne fra start forlatt klubben, mens nå var det en ny generasjon som stod fram hvor mange ble viktige i årene som kom. Spillere som Fredrik Berglie, Hayder Altai, David Hickson fikk sine gjennombrudd i Skeiddrakta denne sesongen, og anført av en ustoppelig Johnny Buduson på topp ble det et godt år som la fundamentet for gode sesonger dette og de to kommende årene.
Året ble også preget av flere ulike hjemmebaner, noen kamper gikk på Nordre Åsen, noen i Vallhall og én i LSK-hallen. Med pandemiens begrensninger var det kun tillat med inntil 200 tilskuere på kamp, så det ble venteliste for å få se laget spille.
En av de største kontinuitetsbærerne i denne perioden sett under ett har vært Morten Berre, som kom tilbake som spiller i 2016 kombinert med en rolle som assisttrener for Tom Nordlie. Senere ble Morten del av WANG Toppidrett, en av de viktige samarbeidspartnerne som har kommet til i denne perioden. I denne rollen forble Morten ut 2023, men vi har fortsatt et godt samarbeid med han i hans nye rolle som sportslig leder i naboklubben Hasle/Løren.
- Skeid er jo moderklubben min, som jeg startet med fotball i og gikk hele veien til Eliteserien. Så det var artig å få komme tilbake som spiller og avslutte i Skeid, og det ble innholdsrike og spennende år som trener. Skeid betyr mye for meg og mange, og jeg ønsker alle et riktig godt jubileumsår, sier Morten.
2021 – opprykk igjen
Året etter var vi på ingen måte favoritter i avdelingen, og vi lå innledningsvis tidlig bak Arendal etter å ha serieåpnet med tap for dem på hjemmebane. Arendal skulle senere faller av, og Egersund inntok ledelsen i avdelingen. En viktig opphenting av nettopp Egersund på bortebane gjorde at det var kontakt med serielederen, før vi møtte Kjelsås på bortebane. Vi ledet oppgjøret 2-1 mot 10 mann etter kometen Abel Stensruds scoring i det 83-minutt, men en filming av Jesper Solli på overtid ga Kjelsås straffespark. Ole Erik Midtskogen ekspederte det sikkert og ble tomålsscorer. Med uavgjort her ville Egersund igjen innta ledelsen i avdelingen, og med sjanseløse Rosenborg 2 som motstander dagen etter virket dette løpet kjørt med kun to kamper igjen. Men Egersund berømmelige «choke» når noe står på spill slo til igjen, og de tapte hele 6-3 borte mot RBKs rekrutter. Dermed beholdt vi ledelsen, og med seier i neste kamp ville vi rykke opp. Igjen var Rosenborg 2 sterkt delaktig, men på Nordre Åsen endte det 12-0 mot unge trønderske rekrutter og opprykket var sikret etter blant annet seks mål av Abel Stensrud. Stensrud endte som toppscorer dette året, etter at han grep muligheten som kom under et av Johnny Budusons sjeldne skadeopphold.
Men i etterkant er det trolig Leif Hagens generøse gave til Skeid som blir mest husket fra dette året. På senvinteren «sprakk» nyheten om at klubben var hovedarving etter Leifs bortgang noen måneder tidligere, og dette ga Skeid et helt nytt utgangspunkt fra å være en klubb som levde «fra hånd til munn» til å kunne investere i langt større grad i egen klubbdrift.
- Det har jo forandret klubben veldig, og det mest synlige er anleggsoppgraderingene som er gjort i spesielt 2023. Vi har pusset opp klubbhuset, kjøpt kiosk, bygget to nye baner, vanningsanlegg, hovedtribune med tak og større bortefelt. Det hadde vi aldri klart uten gaven fra Leif, sier daglig leder Daniel Holmeide Strand.
2022 – første gang på over tjue år ble plassen berget i 1. divisjon
I 2022-sesongen var vi igjen tilbake i OBOS-ligaen etter to år i 2. divisjon. På våren hadde vi en rekke med tap med minste mulige margin, og vi opplevde å ikke få uttelling på i utgangspunktet gode prestasjoner. På sommeren ble laget forsterket med blant annet Kristoffer Hoven, Per Magnus Steiring og Simen Kvia, og kombinert med en omlegging av spillestil kom resultatene raskt. Fra å ligge akterutseilt sist på tabellen kom vi oss opp på en kvalik, og «høstresultatene» tilsa en 6. plass. Såpass gode var vi at Arendal neppe kunne fått en verre motstander i kvalik, noe 6-0 på hjemmebane i den første kampen sier alt om. Dermed var plassen sikret etter at vi gjorde jobben på utebane.
- Jeg hadde en utrolig flott tid i Skeid, og har blitt veldig glad i klubben i min periode på Nordre Åsen. Vi hadde en sulten gruppe med god treningskultur, og ble stadig bedre. Høydepunktet er nok særlig høsten 2022, hvor vi tok store skalper i OBOS-ligaen og presterte veldig godt. Samtidig er det moro å se de store stegene klubben har tatt utenfor spilleflaten også, og Skeid står godt rustet for det som kommer i fremtiden. Ønsker dere alle et riktig godt jubileumsår, sier Gard Holme.
Samtidig som vi endte med et godt år i OBOS-ligaen var det stor aktivitet i hele klubben i vårt første ordinære år uten pandemiske begrensninger. Panteboden som kom i 2020 rullet og gikk, og etter hvert har vi pantet for cirka 100 000 kroner i året siden!
De mye omtalte baneproblemene var heller ikke over dette året. Med hjelp av Rødt og de borgerlige partiene fikk vi omsider skiftet ut den ødelagte banen, men dessverre valgte kommunen å legge et dekke med kork og kokos som innfyll. Dette fikk nasjonal medieoppmerksomhet under et kraftig regnskyll hvor innfyllet endte alle andre steder enn på banen.
2023 - et horribelt år
Året etter ble en langt tøffere affære, tross en grei start. Vi hang godt med i NM mot Molde, og hadde greit uttelling poeng- og prestasjonsmessig. I mai og overgangen til juni kom en kollaps vi ikke har sett maken til, og derfra og ut var nedrykket trolig garantert. Et trenerskifte fra Gard Holme til Arne Erlandsen ga ingen effekt på resultatene, selv om laget kom seg defensivt og fikk bedret den fysiske kapasiteten. Det ble rett og slett et mareritt av en sesong til slutt.
- Vi har analysert oss i hjel på den sesongen, og har tatt viktig lærdom av det. Jeg tror ikke vi skal få en sånn prestasjon igjen sier Daniel om tiårets «annus horribilis».
Selv om det sportslig ikke var et lyspunkt lykkes man endelig med å selge en av klubbens talenter til Eliteserien, hvor Jakob Napoleon Romsaas ble kjøpt av Tromsø IL før sesongen startet.
- Uten at jeg sitter med noen god historisk forklaring på årsakene til det, så har Skeid sjelden klart å selge for mange av de store talentene som har kommet opp. Litt for ofte har de gått gratis eller på billigsalg, sikkert godt hjulpet av økonomiske vansker, og dermed har «Talentfabrikken» fått lite igjen for de man har hjulpet fram. Sånn sett er salget av Jakob et lite veiskille, og forhåpentligvis starten på at vi kan sitte igjen med litt bedre beløp når spillerne er modne for større oppgaver enn Skeid. Det er tross alt vesentlig for å drifte klubben vår at vi lykkes med dette, fortsetter Daniel.
For der Skeid trøblet tok Jakob Eliteserien med storm, og fikk sitt definitive gjennombrudd på øverste nivå dette året.
2024 - rask opptur
Men der fjoråret endte på en nedtur kunne ikke kontrastene bli større. Like før jul dette året ble Vilde Mollestad Rislaa historisk i vår klubb som første kvinnelige trener for A-laget for menn. Rislaa kom til Skeid året før etter ni år i Grorud, og ledet juniorlaget til gode prestasjoner det året. Hun var tidlig en kandidat til å ta over A-laget, samtidig som man søkte bredt for å finne den best egnede.
- Vi kunne sikkert landet på Vilde litt før vi gjorde det, men det var nok litt redsel fra vår side om hun var klar for det. Ikke at vi ikke hadde troen på at Vilde kunne gjøre jobben, men var det «fair» å la henne ta over et nedrykket lag uten selvtillit. Så var vi jo litt usikre på hvordan både laget og omgivelsene ville ta imot dette. Greit nok at hun ble første kvinnelige trener, men hun hadde jo aldri trent et seniorlag heller. Folk forventer jo en del av Skeid, så ville det bli murring mot «lite ambisjoner»? Blir det «Heimebane» over dette? I etterkant er jeg jo litt flau over de tankene, for noe sånt ble det jo aldri. Faktisk måtte assistenttrener Endre Nash spørre Vilde om hun skulle informere spillerne om at hun var kvinne. Vilde svarte «at det finner de nok ut selv». Så ja, det gikk helt fint, sier Daniel litt over et år senere.
Et nedrykk fører kanskje uunngåelig til en del endringer i en klubb, og nok en gang forlot viktige spillere oss til større oppgaver. David Hickson og Marcus Melchior dro videre til Eliteserien, Johnny Buduson la skoene på hylla og atter andre reiste videre. Men mange viktige spillere forble i Skeid, og klubben har en egen evne til å finne nye spillere i egne rekker. Året som fulgte, skulle bli en gedigen opptur.
Resultatene var ikke all verden i begynnelsen av oppkjøringen, og noe murring var det i omgivelsene etter tap 0-2 for Nordstrand i OBOS Supercup. Men dette var del av Vildes plan. Det skulle trenes hardt, det skulle trenes godt, og da var ikke resultater i oppkjøringen en viktig del av dette. Men resultatene kom, og vi vant OBOS Supercup, noe som ga en spillergruppe med ikke all verdens selvtillit etter fjoråret viktig påfyll.
I serien ble det defensive prioritert, med et mantra om at godt forsvarsspill vinner serier. Det handlet også en del om typesammensetning i spillergruppa, hvor spillerne passet godt til den stilen som ble valgt. Vi kan ble trygt si at det ga umiddelbar effekt, med kun 20 innslupne mål i serien 58 poeng totalt. Sistnevnte poengsum ble også høyere enn opprykkene i både 2018 og 2021, og antall mål scoret med 53 er det heller ikke noe å utsette på.
At det hele ble avsluttet på best mulige måte i siste serierunde var som mat for framtidige historiebøker. På Jessheim mønstret vi flere hundre Skeidsupportere, og selv om vi hang i taua etter hvert rodde vi inn seier 1-0 som ga direkte opprykk på dagen. Det som en liten kontrast til de to foregående opprykkene som skjedde uten like stor dramaturgi på dagen.
- Det har vært veldig artig å få lede Skeid så langt, mye arbeid og mye gleder. Det er en veldig fin klubb å være del av, og vi har et stort potensial som jeg skal gjøre mitt beste til å ta ut nå som vi går inn i et nytt tiår for klubben. Nå jobber vi godt med å legge grunnlaget i året som kommer, og det gleder jeg meg stort til å gjøre et avtrykk og begeistre i OBOS-ligaen sammen med laget i årene som kommer sier Vilde selv.
Og som nevnt innledningsvis finner Skeid stadig gull i egne aldersbestemte klasser, med Luca Høyland som årets store gjennombrudd fra eget juniorlag. I en av årets kamper stilte vi faktisk med hele fem spillere som har gått veien i egen klubb, med veteranene Hassan Yusuf og Sulayman Bojang supplert av Luca Høyland, Mikkel Lindbäck og Leon Dahlstrøm på banen.
En stor klubb
Selv om herrelaget med sine nå snart 110årige tradisjoner får mye fokus som det flaggskipet det tross alt har vært består Skeid av så mye mer i dag også. Alt fra den aldersbestemte fotballens oppstart etter krigen, jentenes inntreden på åttitallet, vinteridrettene, orientering og mye mer er godt omtalt i «Sa Sa Sa Gjennom 100 år» for den som ønsket et dypdykk i alt dette.
Men mye har skjedd det siste tiåret for spesielt aldersbestemt fotball i klubben. I 2017 startet man for første gang utendørstrening for barnefotballen, anført av nyvalgt styreleder Jørgen W. Bjerke. Det var faktisk sporadisk trening om vinteren før dette, hvor noen få ivrige holdt det gående, mens det var halvårsidrett for majoriteten. Med en ny modell for barnefotball fra dette året, hvor man kunne velge mellom 2 eller 4 aktiviteter i uka, gikk naturligvis aktiviteten opp.
- Det var litt mye tilfeldigheter rundt barnefotballen, og med en dyktig sportssjef for barn i Morten Kampevold fikk vi satt dette i en systematikk og skapte en god kultur for å trene mer. Vi fikk utnyttet flatene ute langt bedre, og fikk frigjort mer plass i gymsalene. Det er fint å se at dette har stått seg nå åtte år senere, og at det kommer mye flinke fotballspillere ut av barnefotballen, sier Jørgen senere.
Jørgen gikk av som styreleder på årsmøtet i 2024, og ble med det den som i klubbens 110 år har hatt styreledervervet lengst sammenhengende etter at han gikk på i 2017.
Et annet område som har fått et flott løft i denne perioden er inkluderingprosjektet «Bli Med Skeid», som startet opp i 2020. Skeid har i flere tiår hatt et stort hjerte og tatt ansvar for de i utenforskap i vårt nærområde, men det har ofte vært løst ad hoc av dyktige lagledere, trenere og andre ressurspersoner «der og da» framfor å være et systematisk arbeid fra klubbens side. Med finansiering fra BUFDIR ble Gam Thi Huyhn ansatt som prosjektleder i 2020, og har siden hjulpet godt over hundre barn inn i aktivitet.
Solid anleggsutvikling men det ble ikke kunstis
Som trukket fram tidligere har det skjedd mye med anleggsutviklingen siden forrige jubileumsbok. Den gang ble det omtalt at «planene for kunstis på Skeidbanen med kunstgress på toppen» var det neste målet med anleggsutviklingen. Etter å ha stått i behovsplan for idrett i fryktelig mange år ble det bevilget penger til et forprosjekt som skulle starte i 2021, men et eller annet sted på veien ble dette stoppet opp uten at klubben noensinne har fått klarhet i hvorfor. Senere dette året fikk klubben tilbud om å bygge og drifte for egne midler, med beskjed om at det ikke kom til å skje i kommunal regi. Dermed ble det vedtatt å bygge kunstgressbane på Nordre Åsen 2, et vesentlig rimeligere prosjekt, da det utrangerte dekket uten drenering for lengst var oppbrukt.
- Det er selvfølgelig et tilbakeslag og trist for klubbens bandymiljø og nabolaget det som skjedde i 2021, og vi får vel sikkert aldri svar på hvorfor forprosjektet ble stoppet. Det jobbes nå videre fra bandyens side med kunstis, så får tiden vise om det er mulig å få et flertall for dette i bystyret i framtiden, sier Tarald Rohde som har vært primus motor for dette og andre anleggsprosjekter i flere tiår.
Drømmen om stadion
I samme omtale om kunstis ble prosjektet om Voldsløkka som nytt stadion for fotball omtalt. Dette prosjektet er for lengst forlatt, og nå er det videreutvikling av Nordre Åsen Idrettspark som står sentralt for Skeid. At vi i det hele tatt klarte å lage en arena godkjent for førstedivisjon (enn dog uten nok lys) framstod nær umulig da vi rykket opp i 2018, men nå er mesteparten på plass.
- Det gjenstår å få nok lys til å spille alle kampene våre her, og det har vi god tro på å få til. Ikke minst har vi hatt bra framgang med eiendomsutviklingen, og går det som vi ønsker kan vi nok komme vesentlig videre her i 2025, fortsetter Tarald.
Det sistnevnte står fortsatt på Oslo kommune, og under valget i 2023 gikk Høyre og deretter Arbeiderpartiet ut offentlig og støttet planene om nytt klubbhus på Nordre Åsen med tilhørende boliger og næringsareal. Det ble ikke helt uten kontroverser at klubben ble del av valgkampen.
- Det ble litt temperatur når folk opplevde at vi blandet idrett og politikk, men idrett er mye politikk. Spesielt i Oslo der politikken tross alt eier anleggene, og dermed påvirker rammevilkårene våre såpass mye. Vi har jo stått i noen strider politisk det siste tiåret om anlegget, men nå opplever vi det stort sett tilbakelagt og at vi jobber konstruktivt med å utvikle idrettsparken med politikerne. Forhåpentligvis blir 2025 et år hvor dette arbeidet virkelig tar fart, sier daglig leder Daniel som sammen med Tarald er to av prosjektets primus motorer.
Og med det ønsker vi alle i Skeidfamilien et riktig godt nytt år, og gratulerer med våre første 110!